Ferskinger i arbeidslivet

Sommerjobb sesongen er rett rundt hjørnet og mange har en ungdom i huset som skal prøve seg i livets første jobb. Men hva venter egentlig ungdommen i arbeidslivet? Hvordan kan vi ruste dem og hjelpe dem med å unngå de mange fallgruvene?

ASV HR Huset situasjoner web 28

Rettigheter

De aller fleste arbeidsgivere ønsker å bidra til at unge kommer seg inn i arbeidslivet og er også opptatt av at de får en god start og trives. Dessverre så er det også slik at noen slurver, tar seg friheter og tillater seg tvilsomme løsninger når de skal ansette uerfaren ungdom.

Det viktigste vi som foresatte kan gjøre er å informere om hvilke rettigheter våre unge arbeidstakere har i arbeidslivet. Vi kan også fortelle om muligheten til å være medlem av en fagforening. Da har de alltid noen å ringe til for å spørre om stort og smått som ny i arbeidslivet. Ikke minst vil de til enhver tid ha noen profesjonelle å rådføre seg med om noe skulle bli vanskelig å håndtere på jobb.

Noen viktige tips om rettigheter er å stille krav til å:

 • Få en arbeidsavtale og signert kontrakt
 • Få oversikt over regler for arbeidstid og overtid
 • Få opplæring i arbeidsoppgavene
 • Få vaktlisten i tide

Gir vi de unge kunnskap om rettigheter gir vi de samtidig trygghet og muligheten til å håndtere utfordringer på en profesjonell måte.

Kolleger

En annen side av forberedelsene til arbeidslivet er å snakke med ungdommene våre om at de ikke bare har fått en jobb, men også ganske mange folk med på kjøpet: Nemlig kolleger. Dette er en mangfoldig forsamling med mange ulike mennesketyper, som de ikke har valgt selv, og som de nå skal tilbringe flere timer om dagen med.

Vi må lære de at de på sin første jobb kan møte ulike kollegatyper:

 • De som er på tilbudssiden og vil hjelpe deg
 • De som er inkluderende og vil bli kjent med deg
 • De som ignorerer deg og virker uinteressert
 • De som virker strenge og avvisende
 • De som er kjempeflinke og du vil lære mye av
 • De som er skrytepaver og bedrevitere
 • De som elsker jobben sin, men også de som er mindre engasjerte

Det er ikke bare enkelt å være ung og uerfaren i et nytt arbeidsmiljø og finne sin plass blant så mange ulike folk. En god inngang er å bruke denne muligheten til å prøve å forstå disse typene. Selv om du kanskje bare skal være der i kort tid så vil denne erfaringen være viktig og til stor hjelp videre i arbeidslivet.

Karrieretips

Det viktigste vi kan gjøre for ungdommen er å være et trygt støtteaparat og guide de gjennom den første tiden i arbeidslivet der læringskurven er stupbratt. Det er mye å sette seg inn i som fersking i arbeidslivet. Naiviteten de går til sin første jobb med er både god og vond å være tilskuer til.

Vi kan gi de disse karriererådene på veien:

 • Lær hvilke regler som gjelder – det kan variere fra bedrift til bedrift
 • Studer miljøet og dynamikken – finn ut hvordan du kan ta din plass
 • Vær interessert og ta initiativ – både faglig og sosialt
 • Møt opp i god tid – er du presis, er du for sein
 • Ta på deg både kjedelige og spennende oppgaver – vis at du er villig til å bidra
 • Læring og utvikling skjer gjennom utfordringer – høst så mange erfaringer du kan


La oss sammen heie på den flotte ungdommen vår og sikre at de får et godt første møte med arbeidslivet. Masse lykke til i livets første jobb!

Bonustips: Detaljert informasjon om plikter og rettigheter, finnes på Arbeidstilsynet eller Ung.no.

Er du nyutdannet innen HR og lurer på hvordan du skal optimalisere mulighetene dine i arbeidslivet finner du også mange tips i denne artikkelen: Hvordan kan du gjøre karriere innen HR som nyutdannet?

Trenger du en HR-vikar i sommer?

Takk for henvendelsen din. Du vil høre fra oss så snart som mulig.

Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre opplevelsen din, analysere trafikken vår og for markedsføringsformål.

Preferansesenter for personvern

Når du besøker våre nettsider plasseres en informasjonskapsel, også kalt cookie, i din nettleser. Du kan lese mer om de ulike formål under og velge hva du ønsker at godta. Les mer i vår personvernklæring.

Informasjonskapsler som nettstedet ikke kan fungere skikkelig uten. Dette inkluderer informasjonskapsler for tilgang til sikre områder og CSRF-sikkerhet. Vær oppmerksom på at Crafts (CMS) standard informasjonskapsler ikke samler inn personlig eller sensitiv informasjon.

Statistiske informasjonskapsler hjelper oss å forstå hvordan besøkende bruker nettstedet ved å samle inn og rapportere informasjon anonymt.

Markedsføringskapsler brukes til å spore besøkende på tvers av nettsteder. Hensikten er å vise annonser som er relevante og engasjerende for den enkelte bruker og dermed mer verdifulle for utgivere og tredjepartsannonsører.

No cookies in this category