Hvordan kan du gjøre karriere innen HR som nyutdannet?

Det er krevende som nyutdannet å få sin første jobb: Ofte er det teoretiske og utdannelsen på plass, men erfaringen mangler. Like ofte må en arbeidsgiver velge mellom hva som er viktigst: Utdannelse innen HR eller praktisk erfaring fra feltet? Hvordan kan du som nyutdannet påvirke disse to faktorene og øke dine jobbmuligheter som nyutdannet?

  • Hjem
  • Nyheter
  • Hvordan kan du gjøre karriere innen HR som nyutdannet?
ASV HR huset august2022 web 05

I et konkurransepreget arbeidsmarked vil du se et økende behov for fagfolk med HR- kompetanse. Det er et konkurransefortrinn å ha utdanning, men det vil ikke nødvendigvis veie opp for erfaring. Mange nyutdannede opplever å være frustrerte over å mangle den praktiske erfaringen som arbeidsgivere etterspør.

Det er imidlertid ikke lett å komme i posisjon når stillingsannonser på Finn.no krever 3-5 år med erfaring. I skrivende stund er det i tillegg bare to av drøye 814 HR stillinger der ute som faktisk oppfordrer nyutdannede til søke. Teoretisk kunnskap blir først verdifull i møte med reell arbeidserfaring. Så hvordan kan du som nyutdannet få til dette?

Hva er HR og hvorfor er fagområdet viktig

HR har gått fra å være det mange kjenner som ren personaladministrasjon til å være en strategisk og avgjørende partner for verdiskapning i bedriften. Mens enkelte HR-aktiviteter har eksistert i arbeidslivet i lang tid har den proaktive rollen til HR fått en gradvis større anerkjennelse. Du har kanskje møtt noen som assosierer HR med en «kvinnelig ansatt som kjører lønn og henter kaffe»? Dette er heldigvis lenge siden. For selv om det er viktig å anerkjenne at teknologisk utvikling automatiserer bort visse arbeidsoppgaver, er behovet for en menneskeorientert tilærming til arbeidslivet blitt enda større. Det er dessuten positivt at rutineoppgaver blir effektivisert sånn at HR har tid til å fokusere på det mest strategiske i bedriften: Menneskene.

I sin kjerne handler HR tross alt om å utikle bedriftens menneskelige ressurser (og derav navnet Human Resources) for å oppnå suksess og vekst i bedriften. HR involverer fagområder som rekruttering, ansettelse, opplæring, utvikling, prestasjonsstyring, personaladministrasjon, arbeidsmiljø, og omstilling. Med andre ord innebærer dette at HR sikrer rett kompetanse på rett plass for å nå bedriftens mål og samtidig har HR en viktig oppgave i å styrke en organisasjonskultur som fremmer engasjement og produktivitet blant ansatte. Alle bedrifter har en livssyklus som krever HR-bistand- og det skaper et mangfold av utdannings- og jobbmuligheter!

ASV HR Huset situasjoner web 31

Retninger og jobbmuligheter innen HR

HR-utdanning er attraktivt hos arbeidsgivere og kan være et konkurransefortrinn i kampen med erfarne som ikke har samme «tidsriktig» utdanning. Det er fordi HR-feltet er i stadig utvikling med nye trender, praksiser og juridiske retningslinjer som avhenger av oppdatert kunnskap. Moderne HR tilbyr spesialkompetanse på bachelor- og masternivå og tilbyr studier som personalledelse, organisasjonspsykologi, HR-strategi, HR tech og digitaliseringsledelse. Som nyutdannet kan du bidra med nye perspektiver og innovative løsninger til arbeidsgivere som ønsker å være konkurransedyktige i den konstante endringstakten. I tillegg gir utdanning innen HR et bredt utgangspunkt i å utforske hvilken karriereretning du ønsker å gå.

Akademisk kunnskap alene gir begrenset verdi dersom den ikke praktiseres i en reell arbeidssituasjon. Mange nyutdannede starter sin karriere som HR-assistent eller HR-koordinator som innebærer bistand i rekrutteringsprosesser eller annen HR-praksis. På den måten bygger du videre på akademiske kunnskap og legger grunnlaget for din kompetanse. Like viktig er erfaringen du tar med deg fra å være daglig leder i en cafe, eller butikksjef i en klesbutikk- så fortvil ikke hvis du ikke får en direkte fot innenfor HR med en gang. Hver eneste erfaring du tar med deg på veien kan være overførbar og et skritt videre til roller som HR Rådgiver, HR Manager, HR Business Partner, eller HR direktør.

ASV HR Huset situasjoner web 27

Kan kvalifikasjonsprinsippet utfordres?

Særlig i et økonomisk presset marked er arbeidsgivere opptatt av å finne produktive kandidater som kan komme raskt på plass. Det kan derfor oppleves som krevende å overbevise arbeidsgiver om satse på deg som nyutdannet. Kvalifikasjonsprinsippet skal tross alt følges i rekrutteringsprosessen: Arbeidsgiver skal vurdere kandidatene ut fra utdanning, erfaring, ferdigheter, og evner som er relevant for jobben.

Det snakkes mye om rett kompetanse- men hva med deg som har mest lyst på jobben? Det kan ligge mye i «Hire for attitude, train for skills» og «reskill- upskill» som handler om å investere i de rette menneskene. Det er tross alt gjerne motivasjon som kartlegges først i de fleste intervjuer.

For selv om kombinasjonen av praktisk erfaring og akademisk kunnskap kan være viktig for å være kvalifisert for en bestemt jobb, er det enda viktigere å vise at du er lidenskapelig opptatt av det du gjør. På den måten vil du være rett for jobben, og jobben for deg. Husk at den du er og det du står for kan få deg langt når du jobber for det som er rett for deg - selv om veien dit til tider kan oppleves som lang.

ASV HR Huset situasjoner web 28

6 tips til deg som er nyutdannet innen HR

1. Internship. Vær strategisk når du skal velge internship. Sjekk ut om praksis bedriften er opptatt av det samme som du ønsker å lære, og at de er opptatt av å gi deg verdifull erfaring for å optimalisere videre jobbmuligheter. Dersom du ikke har erfaring fra HR kan dette være din unike mulighet til å få konkret og praktisk erfaring på din CV. Ikke minst gir internship muligheter for å bygge nettverk.

2. LinkedIn.
Du må skaffe deg en LinkedIn profil. Og det bør du gjøre så tidlig som mulig i studietiden din. Det aller viktigste med LinkedIn er nettverk og dette tar tid å bygge opp. Sjekk ut hva LinkedIn profilen din bør inneholde og hvordan du bygger din personlige merkevare og hvordan du bygger et relevant nettverk. Det finne mange gratis tips på nett og noen tilbyr også gratis kurs. Dette kan være en veldig viktig investering i din karriere - både for å få din aller første jobb, men også for videre karrieremuligheter.

3. Overføringskompetanse.
Bli bevisst dine overføringskompetanser. Det kan være du har en arbeidserfaring som gjør deg kvalifisert for den HR-oppgaven som etterspørres uten at du er klar over det selv. Det kan være alt fra lederegenskaper til verdifulle erfaringer som å jobbe i ulike team på tvers. Eksempel: Å vise til erfaring i at du vet hvordan du skal navigere i en organisasjon - både opp, ned og bortover i linjen er en styrke. Å vise til erfaring fra teamledelse/personalansvar på en kaffebar/butikk har også mange verdifulle erfaringer som kan overføres til mange jobber.

4. Soft-skills
. I studietiden har du lært mye som kan brukes til å selge deg inn i en HR-rolle: Jobbe i prosjekter team/selvstendig, gode karakterer kan feks. vise god motivasjon og interesse for område, vært med i ulike studentgrupper viser engasjement, fleksibilitet og at en ønsker å bidra inn i fellesskapet. I forbindelse med mobilitet og kompetansekrav er soft-skills blitt viktigere hos dagens arbeidsstyrke. Soft-skill kompetanser som endrings-og løsningsorientert, relasjonskompetanse, toleranse for usikkerhet, fleksibilitet, innovasjon og analytisk tenkning – her kan du som nyutdannet ha et fortrinn fordi du har vært gjennom et studie og har brukt flere av disse soft-skills og det vil være lettere å forme deg inn i en ny rolle.

5. Posisjonering.
Tenk ut av boksen – dersom du ikke har nok erfaring til å starte direkte i en HR-avdeling/jobb, er det andre steder i en bedrift/avdeling du kan starte og hvor du kan høste erfaringer, posisjonere deg og på sikt få muligheter innenfor HR-området? Kan du bli med på et prosjekt? Kan du tilby deg avlastning? Kan du hospitere i HR-avdelingen? Kan du få jobbe en dag i uken eller måneden i HR-avdelingen? Vær på tilbudssiden, vær nysgjerrig og vis hvordan du kan bidra og tilføre verdi. Din største styrke er tross alt den du er!

6. Retning.
Det kan være lurt ikke å låse seg fast i en retning for tidlig. Undersøk de ulike fagområdene og ta kvalifiserte valg basert ditt talent, din motivasjon og dine interesser. Dersom du for eksempel går all inn på rekruttering – kan det være vanskelig å få innpass i andre HR oppgaver senere – og motsatt. Starten av karrieren er en unik mulighet til å lære mer om og dermed finne ut om du vil satse mer på Utvikling, Rekruttering, eller drifte HR-årshjulet.

Mulighetene er mange - det gjelder å se de og gripe de - masse lykke til med å finne din karrierevei innen HR!

Engin akyurt x1 K Els X Net0 unsplash

Vi tar gjerne kontakt med deg!

Takk for henvendelsen din. Du vil høre fra oss så snart som mulig.

Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre opplevelsen din, analysere trafikken vår og for markedsføringsformål.

Preferansesenter for personvern

Når du besøker våre nettsider plasseres en informasjonskapsel, også kalt cookie, i din nettleser. Du kan lese mer om de ulike formål under og velge hva du ønsker at godta. Les mer i vår personvernklæring.

Informasjonskapsler som nettstedet ikke kan fungere skikkelig uten. Dette inkluderer informasjonskapsler for tilgang til sikre områder og CSRF-sikkerhet. Vær oppmerksom på at Crafts (CMS) standard informasjonskapsler ikke samler inn personlig eller sensitiv informasjon.

Statistiske informasjonskapsler hjelper oss å forstå hvordan besøkende bruker nettstedet ved å samle inn og rapportere informasjon anonymt.

Markedsføringskapsler brukes til å spore besøkende på tvers av nettsteder. Hensikten er å vise annonser som er relevante og engasjerende for den enkelte bruker og dermed mer verdifulle for utgivere og tredjepartsannonsører.

No cookies in this category