Vurderer du å bytte jobb?

Rekordmange vil bytte jobb nå. Disse syv spørsmålene bør du stille deg selv før du flytter på deg.

ASV HR Huset situasjoner web 09

Hyppige jobbskifter

Det er rekordstor mobilitet i arbeidslivet og hyppige jobbskifter. Men er det alltid en god idé å bytte jobb?

Ved å kjenne din egen situasjon, er du tryggere på hva du vil og hvem du er, sier vår karriererådgiver Ingvild Høgh i HR-huset. Hun gir deg 7 spørsmål som du bør stille deg selv før du søker andre jobber:

  1. Hvorfor vurderer du å bytte jobb?

  2. Føler du at firmaet og jobben gir mening?

  3. Hvor viktig er jobben for deg nå?

  4. Strekker du til tidsmessig?

  5. Trives du med lederen, kollegene og kulturen på arbeidsplassen?

  6. Får du brukt talentene dine og gjør du ting du mestrer og trives med?

  7. Tenk tilbake på oppgavene du har gjort. Hva har du likt best og minst, og hva har du lyktes minst og mest med?


– Det er nyttig å tenke gjennom konkrete oppgaver, og vurdere hvor tilfreds du er med disse. Sett gjerne opp en skala fra 1-10, anbefaler Ingvild.

Forsøk å ta grep der du er

En vanlig grunn til at vi ønsker å bytte jobb, er følelsen av stagnasjon.

– Når jeg har kandidater som er i en jobb der de ikke er helt fornøyd, spør jeg om det finnes flere muligheter der de er. Mange vil av og til føle at de trenger flere utfordringer.

Ifølge Høgh er det ikke mulig for alle å finne drømmejobben blant ledige stillinger. En stor andel stillinger lyses aldri ut offentlig. Derfor vil mange arbeidstagere kunne tjene på å bedre forholdene der de allerede er.

– Mitt råd er at man må våge å snakke med sjefen, for å kartlegge hva som finnes. Jeg kjenner flere som ikke trivdes i rollen sin, og som fikk nye oppgaver i en annen avdeling. Å ta slike grep gjør også at du som ansatt føler du er med på å forme jobben din. Det blir selvråderett innenfor de rammene man har. Det betyr mye for tilliten, og det å føle at du blir respektert.

For å unngå følelsen av å stagnere, råder Høgh ansatte til jevnlig å kjenne etter hvordan de har det på jobb.

– Det er veldig lett å gå på autopilot. Arbeidslivet er som et parforhold. Av og til må du spørre om hvordan partneren din har det og hvordan dere har det. Gjør du ikke det, kan det ende med brudd.

“Mitt råd er at man må våge å snakke med sjefen, for å kartlegge hva som finnes”

- Ingvild Høgh, Karriererådgiver
ASV HR Huset situasjoner web 10

Unngå å angre på valget

Høgh anbefaler at du som jobbsøker gjør god research både rundt stillingen og rundt potensiell arbeidsgiver, slik at du vet om det faktisk er et sted som kan passe for deg.

– Undersøk hvilke verdier og visjoner selskapet har, og tenk om du kan lykkes der.

Dessverre forekommer det også at folk bytter jobb, og så angrer. En av de klassiske fellene er mangel på ærlighet. For bedriften er det viktig med sannferdighet rundt rollen den nyansatte skal inn i.

– Gresset er ikke alltid grønnere på andre siden. Om hverdagen blir ganske annerledes enn man ble forespeilet, har det ikke vært noen god prosess, sier Høgh.

Tenk på dette før du søker

Det er viktig å være ærlig på hva man faktisk kan, og ikke kan. Er du eventuelt villig til å lære noe nytt?

Tenk også på hva som er personlighetsmessige utfordringer. Enkelte problemer vil ikke nødvendigvis forsvinne, selv om du bytter jobb.

– Uansett arbeidsgiver, tar du med deg personligheten din. Er du en som alltid sier ja og som alltid jobber for mye, vil ofte dette også bli et problem i ny jobb. Ta tak i svakhetene dine og gjør en endring, selv om det tar tid, sier Høgh.
Høgh anbefaler at du bruker godt med tid på å kartlegge deg selv før du søker jobb.

– For å forstå hva arbeidsgiver trenger, vend blikket innover og tenk hvordan du er som person. Hvilke erfaringer har du som er viktig, og av verdi for bedriften? Det er viktig for selvtilliten din, du skal jo selge deg selv.


Ta gjerne kontakt med en Ingvild Høgh for en karriereprat.

Dette er utdrag fra et intervju Ingvild gjorde med Aftenposten og Terje Andersen. Dersom du har abonnement, kan du lese hele artikkelen her.

Jeg ønsker en karriereprat!

Takk for henvendelsen din. Du vil høre fra oss så snart som mulig.

Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre opplevelsen din, analysere trafikken vår og for markedsføringsformål.

Preferansesenter for personvern

Når du besøker våre nettsider plasseres en informasjonskapsel, også kalt cookie, i din nettleser. Du kan lese mer om de ulike formål under og velge hva du ønsker at godta. Les mer i vår personvernklæring.

Informasjonskapsler som nettstedet ikke kan fungere skikkelig uten. Dette inkluderer informasjonskapsler for tilgang til sikre områder og CSRF-sikkerhet. Vær oppmerksom på at Crafts (CMS) standard informasjonskapsler ikke samler inn personlig eller sensitiv informasjon.

Statistiske informasjonskapsler hjelper oss å forstå hvordan besøkende bruker nettstedet ved å samle inn og rapportere informasjon anonymt.

Markedsføringskapsler brukes til å spore besøkende på tvers av nettsteder. Hensikten er å vise annonser som er relevante og engasjerende for den enkelte bruker og dermed mer verdifulle for utgivere og tredjepartsannonsører.

No cookies in this category