Slik tar du den vanskelige samtalen

Mange gruer seg til å ta «den vanskelige samtalen», og i verste fall utsetter, unngår eller håper vi at det løser seg av seg selv. Hva er det vi gruer oss for? Er det tema eller selve samtalen som er vanskelig? Hvem er samtalen vanskelig for?

ASV HR Huset situasjoner web 06

Uansett hva eller hvem som gjør samtalen vanskelig så har vi noen gode råd for hvordan du kan gå frem.

Forbered deg godt

I forberedelsene er det er viktig å samle fakta og sørge for at du har et nyansert bilde. Sett deg gjerne et mål for samtalen og tenk over hva du ønsker å oppnå. Hva er et ønskelig resultat? Forbered deg på hva du skal si og hvordan du skal si det. Det hjelper å være så konkret som mulig og gjerne med konkrete eksempler.

Prøv å sette deg i den andres sted – og forestill deg hvilke reaksjoner kan du forvente og forbered deg på hvordan du skal håndtere disse. Hvilke alternative løsninger og muligheter ser du?

Fast i sak og myk i form

Når du går inn i et slikt møte så presenter tema for samtalen og hva skal dere snakke om.
Fokuser på de faktiske forholdene med tydelighet og saklighet. Unngå tolkninger og antagelser og bruk eksempler om du kan. I den grad det er mulig så les medarbeiderens reaksjon og lytt til synspunkter og tanker, ved å still utdypende spørsmål kan du få enda mer klarhet i situasjonen.

Husk å skille mellom sak og person – det er fullt mulig å være fast i sak og likevel myk i form. Prøv å skap grunnlag for aksept og mulighetsorientering.

Lag en god oppfølgingsplan

Det som skjer etter en vanskelig samtale, er veldig viktig. Gjør en avtale med medarbeideren om hvordan oppfølgingen skal foregå – hva, hvor ofte, hvordan. Ha tett dialog, evaluer og om nødvendig juster underveis.

Husk at atferd ikke endres som regel ikke over natten – og kanskje kan en trinnvis løsning med milepæler være en god plan. Vær oppmerksom og empatisk i hele prosessen og anerkjenn forbedringer når du ser dem.

Husk også at samtalen sannsynligvis er enda vanskeligere for din medarbeider. Du kommer langt med å lytte mer enn du prater og å vise at du bryr deg.

Jeg ønsker rådgivning om den vanskelige samtalen

Takk for henvendelsen din. Du vil høre fra oss så snart som mulig.

Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre opplevelsen din, analysere trafikken vår og for markedsføringsformål.

Preferansesenter for personvern

Når du besøker våre nettsider plasseres en informasjonskapsel, også kalt cookie, i din nettleser. Du kan lese mer om de ulike formål under og velge hva du ønsker at godta. Les mer i vår personvernklæring.

Informasjonskapsler som nettstedet ikke kan fungere skikkelig uten. Dette inkluderer informasjonskapsler for tilgang til sikre områder og CSRF-sikkerhet. Vær oppmerksom på at Crafts (CMS) standard informasjonskapsler ikke samler inn personlig eller sensitiv informasjon.

Statistiske informasjonskapsler hjelper oss å forstå hvordan besøkende bruker nettstedet ved å samle inn og rapportere informasjon anonymt.

Markedsføringskapsler brukes til å spore besøkende på tvers av nettsteder. Hensikten er å vise annonser som er relevante og engasjerende for den enkelte bruker og dermed mer verdifulle for utgivere og tredjepartsannonsører.

No cookies in this category