Hvordan være en god arbeidsgiver i omstilling og nedbemanning?

Som arbeidsgiver kan det være svært utfordrende å håndtere omstilling og nedbemanning, da det ofte innebærer å si opp ansatte og å endre arbeidsstrukturen i selskapet. Det er viktig å håndtere disse prosessene på en ansvarlig og empatisk måte for å minske negative konsekvenser for både selskapet og de ansatte.

 • Hjem
 • Nyheter
 • Hvordan være en god arbeidsgiver i omstilling og nedbemanning?
ASV HR Huset situasjoner web 29

En god omstillingsprosess

En god prosess for nedbemanning, omstilling og oppsigelse av ansatte, inkluderer å vurdere alle alternativer før en beslutning tas samt å sikre at alle juridiske og etiske hensyn er ivaretatt.

Det er også viktig å være ærlig og transparent med de ansatte om årsakene til endringene, og gi dem tilstrekkelig tid til å forberede seg på endringene. Det kan også være klokt å tilby støtte og hjelp til de ansatte under overgangsperioden, for eksempel hjelp til å finne ny jobb eller tilby outplacement-tjenester

Verdifullt bidrag som arbeidsgiver

Når virksomheter omstiller handler det alltid om mennesker. Bak tall, lister og logiske rasjonale er det alltid folka dine det handler om – enten det er de som må gå eller de som får bli.

I høst har vi i HR-huset gjennomført et hundretalls drøfte- og karriereveiledningssamtaler. Det er meningsfullt å hjelpe mennesker som står i store endringer.


Det viktigste vi som rådgivere gjør i slike samtaler er:

 • Vise respekt og forståelse for at hver eneste person vi møter har sin unike historie, sin bakgrunn, sin reaksjon, sin opplevelse og sin måte å håndtere situasjonen på
 • Skape trygghet i en usikker og ny situasjon
 • Gi gode strategier for å tåle å stå i endringen
 • Gi nyttige verktøy for å planlegge den videre karrieren i eksisterende eller i ny jobb


Det mest verdifulle du som arbeidsgiver kan gi dine ansatte i en stor omstillings prosess er:

 • En nøytral arena der de ansatte høyt kan si det de tenker og føler uten at det får konsekvenser for sin prosess
 • En ekstern rådgiver som kan være med å løfte blikket og hjelpe til med å sette fokus på mulighetene
 • En ekstern rådgiver som har rekrutteringskompetanse og kan bistå med å navigere i arbeidsmarkedet
 • En ekstern rådgiver med lang livserfaring som selv har «vært ute en vinternatt før»


Skal du gjennomføre en omstillingsprosess? Trenger du en stødig og erfaren HR-partner? Da er vi kun en telefon unna.

Jeg trenger rådgivning i en omstillings prosess

Takk for henvendelsen din. Du vil høre fra oss så snart som mulig.

Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre opplevelsen din, analysere trafikken vår og for markedsføringsformål.

Preferansesenter for personvern

Når du besøker våre nettsider plasseres en informasjonskapsel, også kalt cookie, i din nettleser. Du kan lese mer om de ulike formål under og velge hva du ønsker at godta. Les mer i vår personvernklæring.

Informasjonskapsler som nettstedet ikke kan fungere skikkelig uten. Dette inkluderer informasjonskapsler for tilgang til sikre områder og CSRF-sikkerhet. Vær oppmerksom på at Crafts (CMS) standard informasjonskapsler ikke samler inn personlig eller sensitiv informasjon.

Statistiske informasjonskapsler hjelper oss å forstå hvordan besøkende bruker nettstedet ved å samle inn og rapportere informasjon anonymt.

Markedsføringskapsler brukes til å spore besøkende på tvers av nettsteder. Hensikten er å vise annonser som er relevante og engasjerende for den enkelte bruker og dermed mer verdifulle for utgivere og tredjepartsannonsører.

No cookies in this category