Hjelp jeg har fått ny leder!

Det kan være tøft å gå inn som ny leder i en bedrift. Samtidig kan det være en stor overgang for medarbeiderne i den samme bedriften å få en helt ny overordnet. Fra en dag til en annen kan det være andre premisser, føringer og arbeidsmåter som gjelder.

ASV HR Huset situasjoner web 18

Å få ny leder kan være både spennende og utfordrende. På den ene siden kan det oppleves som en stor endring, men det kan også gi mulighet for vekst og utvikling for den enkelte ansatte, teamet og organisasjonen. Det er kanskje ikke alle som opplever leder overgangen like sømløst - hvordan kan du da klare å tilpasse deg og trives når en ny leder tar over?

Når en ny leder tar over

Ofte forventes det at det er lederen som må ta jobben med å etablere relasjonen, ta initiativet til et godt samarbeid og også får ansvaret når det blir krevende. Da er det viktig å ta innover seg at du som medarbeidere har like mye ansvar for relasjonen for å få den til å fungere.

Mange tenker ikke over endringen og tilpasser seg raskt det nye. Andre kan ha startproblemer og kjenne på en sterk følelse av at dette ikke var helt det de hadde sett for seg og har ikke tro på fortsettelsen. Er du i sistnevnte kategori, og før du gjør noe så drastisk som å bytte jobb, kan det være verdifullt å reflektere over dette spørsmålet: Hva kan JEG gjøre for å tilpasse meg min nye leder og skape et godt samarbeidsklima?

Her følger 6 konkrete tips til hvordan du kan få til dette.

6 tips til personlig vekst

1. Vær tålmodig og åpen for endring: Gi lederen nok tid og rom til å komme inn i rollen, bli kjent med teamet og organisasjonen – lederen er ikke et orakel som kan alt ut og inn på dag 1. Vær åpen for endringer og tilpasninger i rutiner eller prosesser, kanskje den nye lederen har nye ideer og perspektiver som er verdifulle for deg.

2. Tilpass nye mål og forventninger:
En ny leder kan ikke fikse alt på dag 3. Gi lederen mulighet til å bli kjent med sitt mandat, handlingsrom og sin egen integritet i den nye rollen. Benytt anledningen til å evaluere dine egne mål og forventninger. Hvordan kan du tilpasse dine individuelle mål med de overordnede målene til teamet eller organisasjonen under den nye ledelsen?

3. Bygg en god relasjon:
En ny leder kan kjenne på usikkerhet og utrygghet i sin nye rolle og det tar tid å bli kjent og bygge tillit. Finn ut hvordan du kan bidra til å skape et godt samarbeid som gir grunn for at din nye leder skal ha tillit til deg. Vær åpen for tilbakemeldinger og konstruktive samtaler for å bygge en god relasjon.

4. Vær proaktiv og transparent:
Ikke kom med overraskende grep selv om du «alltid har gjort det slik før». Det snakkes mye om at ledere skal være transparente – men det er like viktig at du opptrer tydelig, er trygg og er forutsigbar for lederen din i starten av deres relasjon. Dette bygger tillit.

5. Bli god på kommunikasjon:
Bli kjent med hvordan din nye leder tar beslutninger, kommuniserer med teamet og hvordan hen håndterer utfordringer. Gjør det lett for din leder å bli kjent med din kompetanse – vær aktiv i møter og ta initiativ til diaolog – vis at du er engasjert og begrunn hvorfor det er viktig for organisasjonen at du får gjennomslag for det du tror på.

6. Gjør lederen god:
Vis interesse for lederens visjoner og mål og finn ut hvordan du kan hjelpe. Vis at du ønsker at både lederen og organisasjonen skal lykkes. Ved å hjelpe andre hjelper du deg selv.

Invester i god preboarding

Avslutningsvis byr vi på bonustips til organisasjoner som skal ansette en ny leder. Å få ny leder er en endring og en omstilling for de ansatte. Det kan derfor være en god investering med en preboarding før lederen begynner.

Refleksjoner og samtaler med de ansatte om forventninger, hva det betyr å få en ny leder og samtidig gi noen verktøy for å håndtere denne endringen, kan redusere konflikter, turnover og stimulere til bedre resultater.

Å tilpasse seg en ny leder krever fleksibilitet, åpenhet og en positiv holdning. Ved å fokusere på kommunikasjon, forståelse og samarbeid kan dette kan være en unik sjanse til selvutvikling og nye perspektiver.

ASV HR huset august2022 web 08

Vi tar gjerne kontakt med deg!

Takk for henvendelsen din. Du vil høre fra oss så snart som mulig.

Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre opplevelsen din, analysere trafikken vår og for markedsføringsformål.

Preferansesenter for personvern

Når du besøker våre nettsider plasseres en informasjonskapsel, også kalt cookie, i din nettleser. Du kan lese mer om de ulike formål under og velge hva du ønsker at godta. Les mer i vår personvernklæring.

Informasjonskapsler som nettstedet ikke kan fungere skikkelig uten. Dette inkluderer informasjonskapsler for tilgang til sikre områder og CSRF-sikkerhet. Vær oppmerksom på at Crafts (CMS) standard informasjonskapsler ikke samler inn personlig eller sensitiv informasjon.

Statistiske informasjonskapsler hjelper oss å forstå hvordan besøkende bruker nettstedet ved å samle inn og rapportere informasjon anonymt.

Markedsføringskapsler brukes til å spore besøkende på tvers av nettsteder. Hensikten er å vise annonser som er relevante og engasjerende for den enkelte bruker og dermed mer verdifulle for utgivere og tredjepartsannonsører.

No cookies in this category